Verse witte bolletjes

Het voorverpakte brood uit de winkel is heel erg zacht, heeft een zoetige smaak en blijft "eeuwig" vers. Een beetje slap en klef brood. Voor ons geen succes, ik bak het liever zelf. Vroeger deed ik dat op de manier van de "Dutch Oven" - in een gietijzeren pan in de oven. Later stapte ik over op de broodbakmachine - nog steeds erg fijn!  

De meeste bakkers hebben geen hele broden. Laat staan dat ze zo'n broodsnijmachine hebben staan. Dat zou hier echt een bezienswaardigheid zijn! Ze verkopen broodjes in de vorm van pistoletjes of een kleinere versie daarvan (een pulguita) in wit of volkoren. En natuurlijk de nodige zoete broodjes en donuts. Nee, dan toch maar liever eigen brood en met eigen ingrediënten!

Vorige week kwamen Nederlandse buren in de winkel langs die maar af en toe op de berg verblijven. Terwijl we gezellig stonden te praten kwam er een zak witte bolletjes, oude kaas en een pak hagelslag uit een tas tevoorschijn, meegenomen voor ons. Wat een lekkere verrassing!


We aten dus tussen de middag Nederlandse witte bolletjes met een lik boter en wat hagelslag... dat is net een gebakje! Het brood ruikt ook zo heel anders...

Thuisgekomen kon ik het niet laten om een recept op te zoeken om zélf eens witte bolletjes te bakken. Dat kan toch niet zó moeilijk zijn? En nee. Dat is niet zo moeilijk.

Om het mezelf wat makkelijker te maken liet ik de broodbakmachine het kneed-en-rust werk doen. Daarna drukte ik het deeg plat, maakte er gelijke stukjes van en bolde het op. Nog een poosje laten rijzen op de bakplaat met een theedoek er over en daarna de oven in. 


Kijk het resultaat eens! Misschien nog iets te licht qua kleur en na het afkoelen waren ze precies lekker zacht. Ze smaakten heerlijk. Een beetje boter en wat zelfgemaakte vijgenjam.... om je vingers bij op te eten! 





Reacties

  1. Heerlijk! Vroeger kregen wij in het weekend wel eens witte puntjes. Ik vond ze lekker met kokosbrood of speculaas. Maar knapperige hagelslag is ook lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh met speculaas is ook heel erg lekker!! Of met kaas.....

      Verwijderen
  2. Ik ben niet echt gek op brood, maar versgebakken, mmm.Jouw witte bolletjes zien er heerlijk uit.. In Belgie hadden we een broodbakmachine en elke dag vers brood, dus ging er ook een mee hier naar toe, maar helaas.
    Het schijnt met de vochtigheidsgraad te maken te hebben, maar wat je ook probeerd, brood bakken lukt hier niet. Het verse brood bij de bakker is puntig en niet hoger dan maximaal 10 cm. Ik eet dus nu of supermarkt brood of bolo´s. Paul eet graag hagelslag of vlokken op brood, hagelslag maken is me teveel werk, maar vlokken schaaft hij nu met de kaasschaaf van een plak pure chocolade.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vochtigheid kan een factor zijn, maar ook goed meel. Soms had ik een pak waar wel goed brood mee te bakken was, en de keer daarom wilde het maar heel slechte rijzen.
      Ik koop nu het meel groot in op het buureiland bij de Lidl en daarmee is het probleem voor 90% verholpen.
      Als je op de link van mijn blogje klikt van Dutch oven, dan vind je brood wat ik bakte in een gietijzeren pan in de oven. Dàt lukte altijd. Misschien een keer proberen?

      Verwijderen
    2. Fijn dat je goed meel kunt kopen op het buureiland. Ik heb zoveel soorten meel geprobeerd, ik ben de tel kwijt. Inmiddels ben ik wel gewend het supermarkt brood en af en toe eet ik bolo´s, die wel heel lekker zijn. Ik heb geen pan die in de oven kan, dus dat kan ik niet proberen.

      Verwijderen
  3. Wat een tractatie uit Nederland! Mijn vader was ook gek op wit brood en witte bolletjes, ik heb wit brood nooit lekker gevonden. Zelfs niet zelf gebakken ;-) En, hoewel we amper nog brood eten, inmiddels gewend geraakt aan het stevige en donkere Deense brood, vaak met roggemeel en hele roggekorrels erin.
    De laatste keer dat we in NL waren hebben we een voorraad hagelslag meegenomen. Dat is toch wel iets typisch Nederlands... Hier hebben ze wel iets soortgelijks, maar het is heel fijn en wordt vooral op taarten gebruikt. Meer suiker dan wat anders...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij eten doorgaans zelfgebakken volkoren, deze witte bolletjes behoren tot de "traktaties". Die iniminie hageltjes zijn hier ook te koop, inderdaad bij de bak benodigdheden, als decoratie op taart. Geen cacao in te bekennen.

      Verwijderen
  4. Oh, als ze eeuwig vers blijven dan zullen er wel allerlei toevoegingen in zitten...
    Wat zien jouw broodjes er lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, Elizabeth. Ik zal eens een foto maken van de ingrediënten in de supermarkt van zo'n brood. Eens kijken wat ze er allemaal in proppen 😉
      Ik hou het bij mijn eigen broden. Bruin, volkoren, met pitjes... en af en toe deze witte bolletjes!

      Verwijderen

Een reactie posten

Plaats je reactie.
Anonieme reacties worden niet geplaatst.

Meest gelezen

Gezinsuitbreiding

Tips en Tricks Oktober

Met kerst in het ziekenhuis