Ons dagelijks brood

 Brood. Voor de een is de dag niet compleet als het niet gegeten wordt, de ander heeft het volledig afgezworen. Bekend is, dat brood al zo'n 30.000 jaar tot onze voeding hoort en dat het wereldwijd wordt gegeten. Bij velen - ook bij mij - loopt het water in de mond bij de geur van versgebakken brood.

Hier zijn een handvol winkeltjes die alleen maar brood en koekjes verkopen, maar over het algemeen koopt men hier het brood in de supermarkt. Je kan losse broodjes kopen zoals een bocadillo (een pistolet) of een miniversie ervan, een pulguita. Vooral die kleine losse broodjes zijn erg geliefd.

Een groot deel van het brood wat hier in de schappen ligt is van het merk Bimbo. Voor een euro heb je een casinobrood, bruin of wit. Er kan beleg op en het vult, maar daarmee is ook alles gezegd. Bimbo-brood blijft 'eeuwig' zacht en heeft van zichzelf een ietwat weeïge, zoete smaak. Verpakt in een plastic blauw-geruite zak en met een lange ingrediëntenlijst. Het blijft niet voor niets zo lang vers ;-)

 

 

brood 

Er ligt ook ander brood in de schappen. Bruin, met pitjes of traditioneel afgebakken brood. Een andere verpakking maar ook allemaal van Bimbo. Bijna allemaal met die specifieke weeïge smaak en de ietwat kleffe structuur, net of het deeg nog niet gaar is. Het alternatief zijn de bocadillo's of pulguitas maar die zijn het lekkers als je die op de dag zelf eet. De dag er na is het één brok droog kruim.

Dan zelf brood bakken?

Brood bestaat uit maar een paar ingrediënten. Geen lange ingrediëntenlijst met brood- en smaakverbeteraars maar gewoon vier ingrediënten: bloem, water, zout en gist. Met dat als uitgangspunt, ben ik zelf gaan bakken. Alle begin is moeilijk: ik bak al een poosje om het goed onder de knie te krijgen. Het plezier van het werken met pure ingrediënten, de geur van het deeg wat staat te rijzen of tijdens het bakken, is groot.

brood 

Inmiddels heb ik een heel eenvoudig recept met een mooi resultaat. Ik gebruik geen broodvorm maar een gietijzeren pan. Ook het kneden is bij dit brood niet nodig, iets waar ik heel blij mee ben. Een groot gedeelte van het bakken van dit brood is het wachten (rijzen). In totaal ben je dik 4 uur 'onderweg' voordat het brood in de oven gaat. Een beetje handig rekenen om vers brood op tafel te zetten raad ik je dus aan. Zelf begin ik om 08.30 uur of om 15.30 uur. Dan is het brood klaar en afgekoeld als we gaan eten tussen de middag, of als avondeten.

Wat heb je nodig:

Een gietijzeren pan met deksel - ik heb zo'n zware Creuset pan die ik al jaren heb.

500 gram witte bloem - hoe verser hoe beter.

450 - 500 cc handwarm water
Anderhalf theelepel zout
7 gram gedroogde gist

scheutje olie
Een beslagkom (zelf gebruik ik een klein afwasteiltje)
Theedoek, pollepel

Bereiden:

Doe de bloem in de beslagkom, meng het zout goed door de bloem. Doe daarna de gist erbij en roer het door. Giet daarna rustig het water erbij en roer goed met de pollepel. Let op: de ene soort bloem neemt meer water op dan de andere. Giet het water er dus niet in 1x bij maar laat ca een kopje in de maatbeker achter. Het het deel een taaie structuur wat ietwat plakkerig is, dan is het goed. Oogt het nog wat te droog, doe er dan wat water bij. Roer het geheel goed door (1-2 minuten) en dek het dan af met de theedoek. Laat het 2 uur rusten op een tochtvrije plek. Als het goed is, is het deeg daarna minstens verdubbeld!

brood 

Opbollen van het deeg

Maak met de pollepel het deeg los van de zijkanten en schep het buitenste naar het midden van het deeg. Je doet dit rondom de hele beslagkom. Dek het deeg weer af voor opnieuw 2 uur. Zet na de 2 uur de oven aan op 220 graden en doe de gietijzeren pan met deksel in de oven. Strooi wat bloem op het aanrecht of op een snijplank. Neem het deeg uit de kom en leg het op het met bloem bestoven oppervlak. Als het goed is, wil het deeg 'bij elkaar' blijven en heb je weinig restmateriaal in de deegkom. Maak de kom niet schoon, verdeel een scheutje olie in de kom. Van het deeg maak je nu al draaiende een bol d.m.v. opbollen, en leg daarna het deeg terug in de beslagkom. Dek weer af, nu slechts voor 30 minuten.

Het brood bakken

Na dit half uurtje neem je de gietijzeren pan uit de oven. Pas op, heet! Haal de deksel eraf en strooi een heel klein beetje bloem op de bodem, laat dan het deeg in de pan glijden. Deksel erop en - hup - in de oven. Zet de oven terug naar 180 graden. Na een half uurtje mag de oven heel even open om de deksel van de pan te halen. Daarna nog een kwartiertje bakken. Je kan ook de deksel op de pan laten, dan blijft het brood wat bleker. Haal de pan uit de oven, laat een paar minuten staan en keer dan het brood uit de pan. Nu volgt het moeilijkste: laat het brood afkoelen op een rooster. Dat valt niet mee. Warm brood, met een beetje roomboter is watertandend lekker om te eten. Voorzichtig het warme brood in plakken snijden en dan beleggen met een plak kaas... of hagelslag....


brood

 


Reacties

Meest gelezen

Gezinsuitbreiding

Tips en Tricks Oktober

Waar blijft de tijd...