De bollen en de flappen gaan internationaal...

 ... die zijn bij velen allang op, de baklucht is weer uit het huis verdwenen en de laatste restjes zijn aan de vogeltjes gevoerd of in de vriezer/kliko verdwenen. 

Wij bakten ze, in het zonnige zuiden, buiten op de veranda. Althans, E - de heer des huizes stond achter de pan met olie. Ik maakte in de keuken beslag, hield het rijzen in de gaten en schilde appeltjes. De taken zijn duidelijk verdeeld 😉 en het liep gesmeerd!

rijzen van het deeg

Het deeg rijst lekker warm onder een keukendoek...

Mooie grote rozijnen zijn hier wel te krijgen, evenals de andere eenvoudige ingrediënten voor de oliebollen, maar voor de appelflappen was het even uitproberen. De in Nederland zo bekende Schone van Boskoop of goudrenet is hier niet te krijgen. Dus kocht ik de groene variant van Marlene appels. Ze zijn nét zo groen als de Granny Smith, maar minder zuur - het bleek een goede keuze!

We bakten bijna 50 oliebollen en net zoveel appelflappen. Dit jaar snoepte ik er maar weinig van i.v.m. een vervelende helicobacter pylori besmetting, maar een klein stukje proeven, dat lukte wel. 

Oliebollen

Het lekkerste zijn ze altijd als ze vers uit de pan komen...

Terwijl de laatste flappen in de pan gingen, vulde ik kleine zakjes met poedersuiker en vulde papieren zakken met oliebollen, appelflappen, de poedersuiker en servetjes. Ik vouwde de zak dicht dicht en hing er een nieuwjaarswens aan.

zak met oliebollen en appelflappen

Toen kwam het allerleukste van het oliebollen bakken: Alle zakken gingen in een krat en met dat krat gingen we 'op tournee': We reden naar oud-buurtjes van hoge leeftijd (maar helemaal fan van deze Nederlandse traditie) om een zak te brengen, naar een lieve vriendin die in de haven woont, naar de pizzeria naast onze winkel (ze hadden nog nóóit zoiets gegeten) en brachten alle buren die tegen de bergwand wonen een zak met bollen en flappen. Met een voldaan gevoel kwamen we thuis. De paar bollen en flappen die over waren, waren precies genoeg voor E, de heer des huizes. 

Voor ons kon de oudjaarsavond beginnen zoals wij het fijn vinden. Met wat hapjes en een drankje op de bank. In Spanje wordt eigenlijk niet individueel vuurwerk afgeschoten maar worden er vuurwerkshows georganiseerd, met aansluitend een feest wat tot ver in de nacht door gaat. We laten het met plezier aan ons voorbij gaan! Vanaf half twaalf zaten we met een dikke trui aan en een beker chocolademelk in het lage gedeelte van de tuin. Het was een donkere maar heldere nacht en zagen ontelbaar veel sterren. 

We mijmerden wat over het afgelopen jaar en genoten van de stilte, tot we op het eiland 40 kilometer van ons vandaan, kleine gekleurde lichtflitsjes zagen.  

Het nieuwe jaar was begonnen..... 


Reacties

  1. Wat geweldig leuk om te doen. Ik snap wel dat de mensen hier blij mee waren. Zelf bakken doe ik nooit, we eten samen drie oliebollen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Groot gelijk, Mieke! Wij eten er ook maar een paar. Om daarvoor 2x beslag te maken.....

      Verwijderen

Een reactie posten

Plaats je reactie

Meest gelezen

Gezinsuitbreiding

Tips en Tricks Oktober

Met kerst in het ziekenhuis