Afgelopen weekend heb ik de vijgen geoogst die na de erg warme dagen bij bosjes tegelijk rijpen. Het is een onooglijke boom in een hoekje. Gelukkig niet erg groot en ik kan vrijwel alle takken bereiken al staat de vijg aan rand van een terras met een diepte er onder van ongeveer 3 meter. Met het plukken hield ik met een schuin oogje de afgrond in de gaten.
Vijgen rijpen niet na als ze geplukt zijn, ze rijpe aan de boom en zijn dan meteen eetbaar. Hierdoor is het oogsten/plukken ervan een nauwkeurig werkje. Een paar dagen de boel in de gaten houden en checken: bij héél zachtjes in de vrucht drukken - niet eens knijpen - voel je of ze rijp zijn of niet. Rijpe vijgen voelen voor hun grootte ook best zwaar aan.
Wacht je te lang, dan zijn de vijgen te zacht en druk je ze tijdens de pluk al bijna tot moes. Overrijpe vijgen zijn een zoet smul festijn voor insecten en vogels. Vijgen zijn een goede bron van vitaminen A, B en C, hebben mineralen zoals kalium en calcium en bevatten ijzer en vezels. Rijpe vijgen eet je met de schil en die is rijk aan antioxidanten. Gezonde vitamine bommetjes dus!
Gewapend met een mandje baande ik mij een weg door de droge stoppels en stengels van dit stuk land wat in zomerrust ligt. Alle zaden van al die gedroogde plantjes plakten aan broek, sokken, veters en schoenen. Hoe dichter ik bij de vijg kwam, hoe meer rijpe vruchten ik zag. Na een half uurtje waren alle rijpe vijgen geplukt en hing er nog minstens eenzelfde hoeveelheid aan groene exemplaren. Die zijn voor een tweede pluk! Weer thuis ging de oogst op de weegschaal: 2,5 kilo.
Er gaan bakjes en schaaltjes met vijgen naar vrienden want vers geplukte vijgen zijn zó lekker, dat moet je geproefd hebben! En verser dan dit kan niet, ze zijn bijna nog warm van de zon 😉 De rest verwerk ik in een vijgenjam voor in de winter. De zon in een potje.
Heerlijk! Er was hier nèt buiten mijn wijk iemand die vijgen verkocht. Helaas nu niet meer. Zo nu en dan lagen er naast pompoenen een paar vijgen op hun tafeltje aan de weg. Die kon ik dan kopen door wat kleingeld in een trommeltje te doen. Kleine pompoenen en vijgen voor 50 cent, grotere pompoenen voor 1 euro. Ze doen het de laatste jaren niet meer, die verkoop aan de weg. Jammer! Misschien zijn ze bestolen en was de lol er af?
BeantwoordenVerwijderenHoe dan ook, die vijgen die ik er kocht, waren best lekker!
Ik stel me zo voor dat de vijgen uit jouw tuin nog lekkerder en zoeter zijn. Hier groeien ze waarschijnlijk op een extra warm plekje op het zuiden, maar bij jou krijgen ze ongetwijfeld nog veel meer zon!
Oh wat heerlijk zulke verse vijgen, echt genieten. Hier lijkt de natuur een maand achter te lopen op andere jaren en de vijgen zijn nog niet rijp. Vorig jaar heb ik heel veel vijgen gekregen van iemand en er ook heerlijke jam van gemaakt. We hebben een vijgenboompje (lees stam) in de tuin, die na de stormen helemaal dood leek. Die hebben we bijna helemaal gekortwiekt en tot onze verbazing begon het weer uit te lopen. Vorige maand verscheen zowaar een klein vijgje, dat nu heel langzaam groeit.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk hoor! Ik heb geloof ik nog nooit verse vijgen gegeten. Eet wel bijna dagelijks gedroogde vijgen, vanwege al die gezonde dingetjes die erin zitten
BeantwoordenVerwijderen