Oogsten zolang je kan

Na de citroenen die ik in september plukte en verwerkte tot lemon curd en citroenlimonade, wordt alles nu in rap tempo rijp. 

Omdat de banaan aardig krom ging hangen onder het gewicht, zaagde E, de heer des huizes, ruim een week geleden alvast 1 tros bananen af. Het is een tros met anderhalve "kam" aan bananen en ze zijn nog groen.  

Bananen aan plant

Hier zie je ze nog aan de plant, zelfs de bloemvorm (aan de punt van de banaan, crèmekleurig) is nog enigszins zichtbaar. Zó bijzonder om dat rondom ons huis te zien groeien! 
De groene bananen hangen buiten onder de veranda. De zon, die er alleen in de ochtend op schijnt, zal ze verder laten rijpen. Er hangt nóg een enorme tros aan de tweede bananenpalm, maar deze hangt beter waardoor de plant er niet zo van te lijden heeft. 

Bananen groen

Zo'n hele tros bananen wordt in één keer rijp, en weegt vaak meer dan 30 kilo. Er is dan bijna niet tegenop te eten. Gelukkig past er heel wat in de vriezer: pellen, halveren en dan rechtop per stuk invriezen. Eenmaal bevroren gaan ze in een ziplock zak. 

Door de aanhoudende hoge temperaturen overdag (28/30 graden) en nog niet echt koele nachten van 20/22 graden, is het einde van de oogst nog lang niet in zicht. De mandarijnen zijn wel bijna allemaal geplukt, de sinaasappels en grapefruits zie je nu een kleurtje krijgen en zijn rijp. Toch kunnen ze ook met kleurtje nog wel heel even blijven hangen want een andere vrucht vraagt nu even mijn aandacht.
 
De kaki. 

Er groeien bij ons twee varianten; struiken met oranje vruchten en met bijna rode vruchten. Bij de oranje vruchten is de vorm in de verte een beetje vierkantig, de rode variant heeft veel weg van een tomaat: dezelfde grootte en bijna dezelfde kleur. Beide varianten hebben de eigenschap om heel snel overrijp te worden. Zó zijn ze nog te hard, een dag later zijn ze bijna overrijp... 

Die tijd van rijp/overrijp is nu. Dat betekent oogsten zo lang ik kan en elke dag opnieuw controleren of er rijpe exemplaren hangen. Zie ik er eentje over het hoofd, dan maken de wespen daar dankbaar gebruik van: ze vallen aan en eten hun buikje rond, het is een waar smulfestijn voor ze. 

Schaal met kaki's

Zo lang ik tijdens het plukken niet heel dicht bij hen in de buurt kom, blijven ze rustig. We kennen onze taak: Als ik op gepaste afstand mij bezig hou met de rijpe exemplaren, houden zij zich bezig met de overrijpe vruchten. Allebei genieten van de vruchten van de kaki.

Bij elkaar pluk ik in korte tijd twee kilo. Een deel ervan snij ik in stukken, leg ze los van elkaar in een bak in de vriezer: eenmaal bevroren gaan ze allemaal in een ziplock zak. Lekker voor later. De rest gaat in de pan en aan het eind van de ochtend staan er de nodige potten vuchtenmoes in de voorraadkast. Morgen een nieuwe ronde, en op zoek naar twist off potjes. Want daarvan komt het einde in zicht! 

kaki vruchtenmoes

Links de kleinere, rodere soort van de kaki. Rechts de oranje variant. 
Deze heeft iets dikkere schil die iets wrang smaakt. 












Reacties

  1. Net jouw blog ontdekt. Wat leuk om te volgen wat een exotische oogst je daar hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Conny, veel leesplezier! Groet uit het zonnige zuiden.

      Verwijderen
  2. Oh, wat een rijkdom! Ik kan het fruit bijna ruiken...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Plaats je reactie

Meest gelezen

Tips en Tricks September

Canarische sokken

Alles weer thuis