Rijst op het menu

Naast aardappelen van eigen land - of gekregen van de buurman - staat er bij ons regelmatig ook rijst op tafel. Rijst is een graangewas waarmee je alle kanten op kunt, en in vele landen is het basisvoedsel. China is de grootste producent ter wereld, men spreekt over een productie van meer dan 200 miljoen ton op jaarbasis. 

Maar wist je dat er ook rijst verbouwd wordt in Europa? 


alles wat gekleurd is, verbouwd rijst

Bovenstaand plaatje is klein (sorry, ik kon geen grotere vinden...) maar alles wat gekleurd is op de wereldkaart, verbouwd rijst. Hoe donkerder rood, hoe groter de productie. Ook in Europa zie je gekleurde vlekjes...

In lang vervlogen tijden is rijst door Arabieren en Berbers geïntroduceerd in Zuid Frankrijk, Italië en Spanje. Het bleek dat in deze delen van Europa prima rijst verbouwd kon worden. En tot aan de dag van vandaag wordt dat nog steeds gedaan. 

In Spanje kent de regio Valencia een lange en rijke traditie in de rijstteelt. 

Jaarlijks wordt er in Deltebre in provincie Tarragona een rijstfeest georganiseerd. Festa de l’Arròs. Een grote groep rijstboeren houdt de traditie in ere en laten het verleden leven tijdens de traditionele “Plantada” op het de landerijen van La Bombita.


Mijn favoriete rijst is Bomba rijst. Het is een ronde korrel, die veel vocht kan opnemen en eigenlijk nooit plakkerig wordt. En dat is fijn, want plakkerige rijst, of rijstepap, daar griezel ik van. 


geen lange korrels, maar een beetje ovaal en dikker....

Al wordt vaak op het pak of in recepten aangegeven dat Bomba een rijst is die gebruikt wordt voor paella, je kan de rijst (ook) prima gebruiken voor heel andere gerechten zoals goulash, nasi of een curry. 
Rijst op tafel hoeft dus geen lange weg meer af te leggen vanuit China of Indonesië 😊want Spaanse rijst is prima te verkrijgen in de Nederlandse winkels. 








Reacties

Meest gelezen

Gezinsuitbreiding

Tips en Tricks Oktober

Met kerst in het ziekenhuis