Belofte maakt schuld - Gofio
Eind mei schreef ik over Dia de Canarias. Een feestdag met dans, zang en veel lokale gerechten zoals Gofio, Carne Fiesta en Almogrote. In datzelfde blog schreef ik "ik zal binnenkort eens een blogje schrijven over deze gerechten met bijzondere namen"....
Belofte maakt schuld, dus begin ik maar eens met Gofio. Wat is Gofio eigenlijk?
Gofio (je spreekt de ´G´ uit zoals de eerste letter van het woord Gourmet) is gemaakt van ongezeefd meel van geroosterde mais. De kleur van het meel varieert van geel tot koffie-met-melk kleur en het is bijzonder populair op de Canarische Eilanden.
Canarische Gofio is geen nieuw voedsel, het werd al gemaakt door de oorspronkelijke bewoners, de Guanches. In die tijd werden alleen tarwe en gerst gebruikt. Het werd verwerkt met geitenmelk of in dikke soepen met aardappelen of waterkers. In de supermarkten zijn tegenwoordig verschillende variaties te koop: Gofio van gierst, tarwe, gerst en zelfs Gofio van kikkererwten. Door de granen licht, zwaar of zelfs dubbel te roosteren, ontstaan nog meer variaties.
Gofio staat bekend om zijn zeer hoge voedingswaarde, bijna 400 kcal per 100 gram, en bevat vitamine A, B en D, essentiële mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, natrium, ijzer en fosfor. Tijdens de Spaanse burgeroorlog wisten veel mensen op de eilanden in leven te blijven door het eten van Gofio.
Velen (vooral kinderen) eten het als pap in de ochtend of als laatste kleine maaltijd voor het slapen gaan: Een kommetje melk met een paar lepels Gofio en wat suiker of honing. In de zomer blijft de melk koud, in de winter wordt de melk een beetje opgewarmd. Te vergelijken met de Brinta in Nederland 😊.
Maar het is ook een prima bindmiddel in soepen en sauzen, men bakt er koekjes van en het is tegenwoordig als ijs te koop in de supermarkt. Een beetje ijsboer heeft zijn eigen speciale recept om smakelijk ijs te maken van Gofio. Leuk om te proberen als je op vakantie bent!
Leuke informatie. Ik heb meteen op Google gezocht naar recepten en producten van en met gofio, ik heb nu een beter idee wat het is. Vind dit soort informatie altijd interessant.
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je het interessant vindt Niekje! Dank je wel.
VerwijderenMaïsmeel... ja, dat zal een stevige, voedzame hap zijn! Grappig dat er zelfs ijs mee wordt gemaakt. Wij zijn hier met een experiment bezig om rogge te roosteren en daarna door de koffie te malen. Geen meel van maken dus, maar surrogaatkoffie. Kofio, als het ware :-)
BeantwoordenVerwijderenHet is inderdaad voedzaam en vooral toeristen vinden een Gofio ijsje erg leuk om eens te proberen. Hoe gaat het experiment Kofio?
Verwijderen