Tips en tricks Februari
Op een klein eiland met lang niet alles binnen handbereik, leren we te leven op een meer simpele manier. Eenvoudiger misschien. Dichterbij de natuur en meer met de natuur, de seizoenen en de effecten die het klimaat heeft.
Hierdoor leren we veel. Dat alles wat we doen of juist niet doen, invloed heeft op de natuur om ons heen. Dat minder vaak meer betekent. En met al de berichten dat alles maar duurder wordt, deel ik hieronder elke maand een handige tip. Gewoon handig, of om mee te besparen. Wie weet heb je er wat aan 😉
Koop lokaal - ook je groenten en fruit
Eet groenten van het seizoen en uit eigen land. Zo steun je boeren in je eigen omgeving en reduceer je kosten van transport en uitstoot. Maak er een dagje uit van om bij een boerderij in de buurt je groenten en fruit te kopen, op verschillende websites kan je dat vinden.
Eten van het seizoen is voordelig, maar soms een beetje saai. Wij waren geen fan van courgette, bloemkool of witte kool maar het zijn (hier) goedkope en volwaardige groenten. Met een beetje creativiteit kan je er iets heel lekkers van maken, je moet dan alleen van de gebaande paden af: ga roerbakken, maak er een rauwkostsalade van of verwerk de groenten in een soep.
Maak er een sport van om zo min mogelijk eten weg te gooien. Ik schreef al eens een blog over het verwerken van restjes groenten. Bedenk van restjes een compleet ander gerecht voor de volgende dag en stel de kliekjesdag weer in (wie is er niet groot mee geworden...). Oud brood is bij ons verleden tijd: maak er tosti´s van of stof de broodrooster af. Een geroosterde boterham met jam is ouderwets lekker!
Er zijn ontelbare recepten te vinden op internet over de groenten die zo saai lijken. Vind je niets van je gading, gebruik dan eens een Engelse of anderstalige zoekterm. Je zal verbaasd zijn wat men in andere landen met een (in Nederland) saaie groente doet!
Goed bezig Mirjam! Op deze manier proberen wij ook te leven, met alleen (lokale) groenten uit het seizoen en liefst natuurlijk uit eigen tuin. Avocado's koop ik alleen als ze uit Europa komen, en de afgelopen weken hebben we onszelf bij wijze van uitzondering verwend met biologische Spaanse navelninaasappels. Normaliter kopen we die nooit: onze 'sinaasappels' zijn de aan het strand geplukte duindoornbessen. Manlief is een held wat betreft intuïtief koken en restverwerking 😍 Alhoewel de basis vaak hetzelfde is, eten wij geen enkele dag eenzelfde maaltijd
BeantwoordenVerwijderenDan is een sinaasappel echt een speciale tractatie..! De duindoorbessen (ze groeien hier niet) kan ik denk ik vervangen voor de Níspero, Ken je die?
VerwijderenIk ben helemaal met je eens! En wat voor jullie op een eiland misschien meer noodzakelijk is, kan hier in Nederland gewoon ook... Ik heb een hele grote hekel aan eten weggooien en het hoeft ook helemaal niet...
BeantwoordenVerwijderenZo is dat, Elizabeth!
Verwijderen