Tips en Tricks December
Elke tweede vrijdag van de maand, deelt Elizabeth leuke Tips en Tricks die bloggers publiceren. Iedereen heeft wel een handigheidje. In het huishouden, bij het klussen, tijdens de vakantie of om te besparen.... Zo'n tip delen is heel handig, ik heb deze keer een handige tip om zelf heel eenvoudig yoghurt te maken.
Ik had deze tip al een poosje geleden geschreven en ingepland voor de Tips en Tricks van Elizabeth, (deze maand de laatste keer). Grappig genoeg las ik onderstaande tip deze week ook op een ander blog 😲. Maar ik deel hem toch maar - niet iedereen leest dezelfde blogs.
Yoghurt maken zonder extra toevoegingen
Hier is men niet zo van de zuivel zoals in Nederland. Geen schaaltje yoghurt als toetje, geen literpakken verse melk, karnemelk of gele vla in het koelvak (die laatste twee zijn wel héél erg Hollands....) wél lang-houdbare melk in literpakken en zakken gedroogde melk in de supermarkt schappen.
Het zal vast te maken hebben met de hogere temperaturen het jaar rond en de beperkte houdbaarheid van verse melk.
Yoghurt als toetje is onbekend op deze eilanden. Er zijn wel andere zuiveltoetjes, in klein formaat en in veel smaken en variaties. Ze zijn vooral flink gezoet, vaak met chocolade en bijna altijd in eenpersoons verpakking en daardoor niet bepaald goedkoop (en verre van gezond..).
Yoghurt naturel zoals in Nederland koop je hier vaak nóg met toegevoegde suiker.
Het is even zoeken maar er is een heel klein assortiment Griekse yoghurt verkrijgbaar, zonder suiker. Het is behoorlijk aan de prijs: voor een emmertje van 900 gram betaal ik rond de €5,00. Het is er ook in kleine eenpersoons verpakking maar dat is in verhouding nóg duurder en zorgt voor veel afval met al die plastic bakjes.
Om de afvalberg een beetje te reduceren, vertel ik je de oplossing om van een klein beetje yoghurt opnieuw een grotere hoeveelheid te maken!
Allereerst: werk schoon! Dus was je handen en gebruik schoon materiaal en een voedings thermometer.
Wat heb je nodig:
- 2 eetlepels yoghurt zonder toevoegingen
- 1 liter volle melk
- Pan met deksel en een lepel om te roeren
- Voedingsthermometer
- Een Hooimaisje (mijn creatie op de bekende hooimadam, maar een dekbed of dikke deken doet het ook goed)
Het principe is eenvoudig: in de yoghurt zitten bacteriën die de lactose die in melk zit, kunnen omzetten in melkzuren. Die bacteriën kunnen dus van melk, yoghurt maken. Dit heet fermenteren.
Het blijkt dat een béétje yoghurt, een liter melk kan omtoveren tot yoghurt. Maar, dit kan alleen als het lekker broeierig warm is en als je materiaal goed schoon is.
Aan de slag:
Schenk de melk in de pan en doe er twee volle eetlepels yoghurt bij. Roer het goed door en zet het op laag vuur. Roer het steeds door en steek er af en toe de thermometer in.
Je moet erbij blijven, want het gaat allemaal best snel!
Als de temperatuur van het melkmengsel 41 graden is, draai je het vuur uit. Als het melk/yoghurt mengsel warmer wordt dan 43 graden, gaan de bacteriën in de yoghurt dood en wordt de melk geen yoghurt.
Draai dus de warmtebron uit als het yoghurt/melkmengel 41 graden is.
Doe daarna de deksel op de pan en zet het geheel in de Hooimadam/Hooimiep. Heb je die niet? Verstop de pan dan in je dekbed of wikkel het in een deken. De bedoeling is dat het melkmengsel lekker warm blijft, waardoor de yoghurt bacteriën gezellig kunnen fermenteren.
Laat de yoghurt ongeveer 12 uur lekker broeien in de hooimiep/deken/dekbed. Daarna schep je het over in een literbeker met deksel of andere plastic bakjes met deksel en gaat het de koelkast in om lekker friskoud te worden. Door de kou wordt je yoghurt nog ietsje dikker.
Je kan deze yoghurt zo´n 4-5 dagen bewaren. Gebruik het laatste restje van deze zelf gefermenteerde yoghurt gewoon weer om met melk opnieuw yoghurt te maken. Als je schoon werkt, kan je eindeloos doorgaan.
Zelf maak ik elk weekend drie liter heerlijke yoghurt voor de komende week. Zo grijp ik nooit mis. Om meerdere liters tegelijk te maken, vermenigvuldig ik het aantal lepels yoghurt.
Gaat je yoghurt bij het maken schiften of wordt de yoghurt slijmerig, dan kan je het beter weggooien. Je neus, ogen en smaak zijn hierin heel goede graadmeters.
Nog een fijne bijkomstigheid: gefermenteerde melk (= yoghurt) bevat goede bacteriën en is daarmee goed voor je darmflora. En door je yoghurt zélf te maken, weet je precies wat erin zit!
Wil je een keer extra romige yoghurt? Roer er, als de pan van het vuur is, een scheutje slagroom doorheen.... Smullen!
Dat lijkt me echt leuk om eens een keertje te doen! Ik wist niet hoe je dit kon maken...
BeantwoordenVerwijderenIk ben benieuwd naar het resultaat!
VerwijderenDat ga ik zeker eens proberen. Dan gebruik ik de hooimadam helemaal goed. Ik zet deze tip op mijn lijstje.
BeantwoordenVerwijderenTop! Laat je het weten als het is gelukt?
VerwijderenO, dat zou ik echt missen, zuivel! Ik ontbijt heel vaak met Griekse yoghurt en drink dagelijks karnemelk. Leuk om te lezen hoe je dit doet.
BeantwoordenVerwijderenKarnemelk is hier compleet onbekend, ik vang dat op door in de zomer zelf kefir te kweken - komt wel in een zomerblogje 😉
BeantwoordenVerwijderen