Koken met minder gas

 Gas wordt in Nederland aan banden gelegd - horen we via de radio - en de gaskraan in Groningen gaat dicht. Huizen worden aangepast. Het zet je tot nadenken om (nog) zuiniger met deze fossiele brandstof om te gaan.

Op dit eiland zijn geen gasleidingen naar huizen te vinden. Ik hoor je denken 'Logisch, op een eiland in het zuiden is geen kachel nodig, heerlijke temperaturen...'. Dit geldt echter alleen voor de zomer, het hele jaar rond in de zuidelijke delen van de eilanden en aan de kust. In de winterperiode is de temperatuur een beetje landinwaarts en in de bergen overdag vaak niet meer dan 16 graden en is de lucht vochtig. Dat maakt het huis koud en naar. De temperatuur kan in de nachten dan onder de tien graden zakken - een (vaak elektrisch) kachel is dan geen overbodige luxe. Woon je aan de kust, dan is in de avond een trui aan doen, voldoende. Zomaar even een tip: Wil je een huisje huren op een van de eilanden of op het Spaanse vasteland en zie je op de foto's een kachel of open haard, dan weet je zeker dat het 's nachts of in de winter koud is.

Gas van de gasman

Er is dus geen gasaansluiting in huis, gas komt hier van de gasman. Hij rijdt wekelijks al toeterend (in een herkenbaar ritme) door de straten, je hoort hem al van verre. Achterop zijn laadbakje staan de gasflessen netjes in het gelid. Hij rijdt met een vaartje door een gedeelte van de wijk, zonder te stoppen. Na een minuut of wat, rijdt hij diezelfde route nóg een keer, maar dan rijdt hij de route heel rustig. De bewoners hebben tussen die twee ritjes de tijd om hun gasfles uit huis te halen en op straat te zetten. Bij het tweede ritje van de gasman wordt de fles gewisseld. Veel huishoudens hebben twee flessen: eentje aangekoppeld en eentje die gewisseld moet worden. Zo zit je nooit zonder gas.

Wij maken nog geen gebruik van de gasman. We hebben èèn 'halve' gasfles (qua formaat de helft van een gewone gasfles) die E, de heer des huizes, elke maand beneden bij het benzinestation omwisseld. Het is nog maar èèn keer voorgekomen dat we 's avonds laat geen gas meer hadden en daardoor geen warm water hadden om te douchen. Het benzinestation is 7 dagen per week open, dus erg lang 'zonder' was het niet.

We gebruiken niet zoveel gas maar door het omwisselen, sta ik vaker stil bij het verbruik. Kan het zuiniger, kan het anders? En als we straks onderweg zijn met de Land Rover, hoe kunnen we dán zo zuinig mogelijk doen met een camping gasflesje?

Een hooikist, wat vroeger werd gebruikt, leek me geweldig. Thuis in de keuken een leuke, handige en decoratieve aanwinst maar voor onderweg veel te onhandig en te groot. Een moderne versie van de hooikist is een hooimadam. Het is te vergelijken (voor de wat ouderen onder ons) hoe onze moeders weleens soep of rijst warm hielden onder de dekens in bed. 

Je raad het al, ik ben zelf aan de slag gegaan. Een grote versie, precies op maat voor mijn grootste pan: mijn trouwe blauwe creuset waarin ik altijd heerlijk draadjesvlees maak.

Lekker sudderen

Normaal gesproken stond die pan toch wel een uurtje of 4 te sudderen op het gas. Nu verbruik ik maximaal een kwartiertje gas om het vlees en de andere ingrediënten aan te braden en flink te verhitten. Daarna verdwijnt de dikke pan in mijn eigen hooimadam voor een uurtje of acht. Geen risico van aanbranden, ik kan zonder problemen het huis uit en toch wordt het eten heerlijk gaar. 'S avonds  inzetten en gewoon gaan slapen, 's morgens uit de hooimadam in de koelkast en alleen nog maar even opwarmen als we gaan eten. Of 's morgens inzetten en 's avonds heerlijk zacht vlees op tafel, net wat handig is.

Inmiddels heb ik ook een klein hooimadammetje gemaakt, ik noem haar het hooimaisje....😉. Ook voor de niet-creatieveling is deze heel eenvoudig te maken. Gemaakt voor een pannetje met een inhoud van ongeveer 2-3 liter. Het is opengeslagen een kruis-vorm die je dakpansgewijs over en om je pannetje vouwt. Kijk hiervoor naar de foto's hieronder. Lijkt het je te ingewikkeld of wil je het eerst uitproberen? De pan in een slaapzak of dekbed wikkelen is ook nog altijd een heel beproefde methode.


De grote hooimadam, voor een grote braadpan. 


Gesloten, met de grote pan er in. Hieronder de foto's van het "hooimaisje". Simpel te maken en neemt vrijwel geen ruimte in als je het niet gebruikt. 














Reacties

Meest gelezen

Gezinsuitbreiding

Tips en Tricks Oktober

Tips en Tricks November