En hoe is het nu met....
..de druiven die liggen te drogen? Zijn het al rozijnen?
Ja! Na een maand in de zelf gefabriceerde droogkast zijn de druiven gedroogd. De trossen die ik over de latjes hing, zijn ingedroogd en op de bodem gevallen. Er ligt een laag bruine rozijnen en takjes onderin de kist.
Ik heb ongeveer een kwart van de gedroogde druiven uit de kist gehaald en op tafel gelegd. Nu komt het uitzoeken en opschonen van deze zoete lekkernij. Maar eerst even proeven!
Ze zijn zoet en zacht. Deze rozijnen zijn puur natuur, zonder toevoeging of bewerking, ze komen van ons land. Alleen daarom smaken ze al heerlijk! Rozijnen-uit-de-winkel hebben geen pitjes. Een speciaal ras met druiven zónder pitjes wordt gebruikt om rozijnen en krenten van te maken. Wij hebben niet dat speciale ras. Wij hebben een druivensoort die hier al decennia lang gebruikt wordt om wijn van te maken. En dan maakt een pitje meer of minder niet uit. Dus hebben mijn rozijnen nu ook pitjes maar dat mag de pret niet drukken!
..een handjevol is al schoon.
Op de foto oogt het een beetje paars, maar ze zijn echt bruin.
Inmiddels heb ik het kwart van de rozijnen schoon en staat het in de voorraadkast in een luchtdichte pot. In de zomer, met temperaturen tussen de 30 en 35 graden, is fruit drogen dus prima te doen! Het gaat niet zo snel als in een fruitdroger, dan ben je in ca. 8 uur klaar. Hier moet je geduld hebben maar onder de zon en in de wind is het in ca. 2-3 weken gedroogd. Alles op zonne-energie 😉
Reacties
Een reactie posten
Plaats je reactie