Druiven drogen, rozijnen maken
Door het warme voorjaar is veel fruit eerder of sneller rijp dit jaar. De nispero's waren dit jaar veel sneller overrijp door de warmte. We hebben voor het eerst onze eigen druiven, maar ook heel veel van onze buren die pas in het najaar weer terug zijn. Maar ook dit raakt vrij snel overrijp, dus pluk ik zoveel mogelijk in een paar dagen tijd. Het zijn drie emmers van 25 liter vol.
Op onze druiven zit valse meeldauw - daardoor ongeschikt om te gebruiken. Volgend jaar beter "krenten" en iets beter (en eerder/vaker) met zwavel bespuiten...
Een groot deel van goede de opbrengst gaat door de sapcentrifuge. Ik zet na een ochtendje rommelen in de keuken 7 flessen druivensap en 3 potten druivengelei in de voorraadkast. Lekker voor in de winter.
Er bleven nog wat mooie trossen over. Een paar gaan er op de fruitschaal, met de rest ga ik iets anders proberen. Ik ga ze proberen te drogen. Met een dagtemperatuur van 30 graden of meer en een nachttemperatuur van rond de 26 graden, gecombineerd met wat wind, lijkt het me best haalbaar.
De rozijnen en krenten "uit de winkel" hebben geen pitjes. Daar zijn ze op gekweekt. Onze druiven hebben wél pitjes, dus zullen de rozijnen dat ook hebben. Geen probleem!
Ik heb een Nammarö opbergkist van IKEA, die dienst doet als buitentafeltje en opberger voor de tuinkussentjes. Nu wordt het tijdelijk mijn droogkast. Met een restje horrengaas bekleed ik de binnenkant. Dat gaas plak ik vast met tape (zie foto, witte tape) bij gebrek aan een nietpistool. Ik plak alles af, zodat er geen insecten bij kunnen. Het tape blijft wonderwel goed zitten. Aan de binnenkant maak ik van gespleten bamboe dwarsliggers, waarover ik de druiventrossen hang. Maar ik leg ook kleinere trossen en losse druiven op de bodem.
Reacties
Een reactie posten
Plaats je reactie