Ham op brood tot februari
Gisteren schreef ik over een kerst traditie uit het verleden: gourmetten of fonduen.
In Spanje is de/elke maaltijd zowiezo erg belangrijk, maar met kerst draait het helemaal om eten. En vooral om een hele grote ham.
Niet de ham die je per onsje bij de slager koopt, maar een hele poot, zoals de Ibérico of de Serrano ham. Ze hangen vanaf begin december in de winkels aan houten "kapstokken". Sommigen met een chique zwarte zak eromheen. De prijzen zijn niet misselijk en beginnen bij ca. € 60,00.
De Iberico Pata Negra is een ham waarbij de varkens in de bossen leven en daar hun voedsel bij elkaar scharrelen en vooral veel eikels eten. Hierdoor krijgt de ham zijn specifieke smaak. Maar voordat de smaak optimaal is, moet de ham minstens 24 maanden rijpen. Zowel de voeding en het rijpen heeft invloed op de prijs.
Tijdens kerst staat de ham in de keuken op een speciale houder en er worden met een scherp mes flinterdunne plakjes van gesneden. Een kunst op zich.
Het aangesneden gedeelte wordt om uitdrogen te voorkomen, zorgvuldig afgedekt met een vettige doek.
Je eet zo'n plakje ham los, of met een stukje brood. Vaak wordt het eten van de ham gecombineerd met olijven of stukjes (geiten) kaas en een goed glas wijn. Het is echt een voorafje of een tussendoortje tijden de feestelijkheden die hier overvloedig zijn.
Vaak zijn hier de decemberdagen gevuld met familie en vrienden die op bezoek komen. Dan komt zo'n van wel op.
Wij zouden met zijn tweetjes tot aan februari met zo'n ham zitten.....
Dit was dag 18 van mijn Blogmast. 🎄 Bij een Blogmast is het de bedoeling om elke dag in december een blog te schrijven, gerelateerd aan kerstmis.
.jpeg)
.jpeg)
Reacties
Een reactie posten
Plaats je reactie.
Anonieme reacties worden niet geplaatst.