Tips en Tricks April 2025
Vanaf het kleine eiland deel ik elke tweede vrijdag van de maand een tip op mijn blog. Soms om tijd te besparen, of om zuiniger op de natuur te zijn. Meer is minder - ik gebruik deze uitspraak vaak sinds we hier wonen, en het is op veel van toepassing.
Enfin, een tip op de tweede vrijdag van de maand, gewoon omdat het handig is. Wie weet heb je er wat aan 😉
Kopen en koken voor een weeshuis
Vanaf het moment dat ik zelf de pollepel zwaaide in de keuken, vond ik een goed gevulde voorraad een must. Nooit misgrijpen, altijd wel wat in huis. Al was de supermarkt om de hoek, en ooit weleens een paar jaar recht onder ons, ik vond het niets om voor elk wissewasje weer de supermarkt in te hollen.
Nu we veel verder van de bewoonde wereld en de daarbij behorende winkels wonen, is een goede voorraadkast essentieel. Want "even" een vergeten boodschapje halen, kost mij een uur...
Ik ben geen "prepper", maar op een eiland waar niet álles altijd meteen weer aangevuld is in de supermarkt, is het fijn om zelf een goed afgestemde voorraad te hebben.
Begon ik ooit met twee Billy kasten van de IKEA, inmiddels hebben we een echte voorraadkamer, waar ook de koelkast (wég uit de keuken!) en de vriezer staan.
Een goede basis voorraad is perfect om op elk moment een gezonde maaltijd te kunnen maken in combinatie met wat verse groenten. Maar hoe leg je een goede basis voorraad aan, met lang houdbare producten?
Allereerst: bewaar je geduld: ga niet als een dolle van alles inkopen om meteen een goede en efficiënt gevulde voorraadkast te hebben maar doe het stap voor stap. Laat je voorraadkast langzaam groeien: wacht op de aanbiedingen, haal daar de door jou vaak gebruikte producten uit en sla dan je slag! Want niet alles wat in de aanbieding is, wordt gebruikt in jouw huishouden.
Koop groot in: tandpasta, wasmiddel, koffie, bloem, rijst, pasta, bruine bonen, pindakaas.... Pas op dat je niet blindelings producten koopt "omdat ze lekker voordelig en misschien wel handig zijn om te hebben". Het voordeel telt pas echt als het producten zijn die je normaal gesproken ook koopt.
Let bij de aankoop op de houdbaarheidsdatum, al hoef je er bij bepaalde levensmiddelen zoals producten in blik, suiker, zout, koffie, en pasta er niet al te krampachtig over te doen. Het blijft nog lang na die datum goed. Zelf probeer ik een houdbaarheidsdatum van 12 maanden "in de toekomst" aan te houden. Zet het "op datum" in een kast weg, zodat het oudste eerst op gaat.
Koop eens een huismerk. Probeer het uit en als het bevalt, koop daar dan de aanbiedingen van. Het verschil in een A-merk of huismerk is al winst!
Doe 1x per week boodschappen - maak een lijstje (saai!)
Ren niet elke middag na je werk de winkel in om je maaltijd samen te stellen maar maak een weekplan. Het klinkt oersaai en vraagt een andere instelling, maar maak 1x per week een lijstje met wat je wilt gaan eten in de week die voor je ligt. Kijk wat je nog in huis hebt en koop daarop in. Alleen dat al spaart tijd en geld!
Het is vooral de eerste weken lastig en vraagt een verandering in je gebruikelijke patroon. Maar als dat alles is om te besparen, dan is dat toch de moeite waard?
Ik ken het "smoesje" ja, maar ik wéét nu toch nog niet wat ik over drie dagen wil eten...? Nou, met een weekplan wéét je dat inmiddels wél en hoef je daar niet meer over na te denken. 😉 Geen zin in die geplande maaltijd? Verwissel hem met een andere dag in de week. Probleem opgelost.
Fijn, herkenbaar blog! Dit is precies zoals wij het doen :-) En manlief kiest per dag wat ingrediënten bij elkaar in een zodanig mix dat wij geen enkele dag hetzelfde eten. We hebben een basisvoorraad van lang houdbaar spul wat we 'dagelijks' eten waar we grofweg een jaar mee vooruit kunnen en dat halen we vooraan weg en vullen het achteraan bij - op datum dus. Werkt prima zo!
BeantwoordenVerwijderenHier dus idem. Geen zorgen voor het eten van morgen 😉. En met jouw kweekkasje en mijn tuin, hebben we allebei geen gebrek aan de vitamientjes! ðŸ¤
VerwijderenNee!
Verwijderen