Dat wist ik al!

Lezers die mij langer kennen, weten dat ik graag brei. Als kind keek ik gebiologeerd naar mijn oma, die met vlugge handen "gaatjes-kniekousen" breide en dat bijna zónder kijken kon. En dan ook nog met zóveel naalden.....

gaatjeskousen

Oma breide de kniekousen vrijwel altijd met crèmekleurig garen, soms in het donkerblauw en (in mijn herinnering) altijd met hetzelfde gaatjespatroon. Aan de bovenkant vlak onder de knie zat een "muizentandje". Een mooie afwerking waarin heel handig het elastiek geregen kon worden. Maar oh... wat knelde die rand van de kniekous na de eerste keer wassen! En dan die jeuk daarvan!

Het ritmische getik van de naalden, de magie van de draad die veranderde in een sok, een trui of een vest, het intrigeerde me. Ik vroeg mijn oma om het me te leren. En dat deed ze. Met van die lange, ouderwetse naalden van wel 35 cm lang, die je onder je arm moest houden, iets wat mij niet goed lukte. En dan was ik ook nog eens linkshandig. Maar oma was geduldig en ik vastberaden. Ik moest en zou het leren. Want wat is nou mooier om van zo´n simpel draadje iets te maken?

Dat is ondertussen al een half mensenleven geleden en wat ben ik blij dat ik kan breien. Want wat blijkt?

Breien is gezond voor je!

Kathryn Vercillo, Masters in Psychologie en expert in therapeutische ambachten, bestudeerde wat de effecten van breien zijn op de mens. Nou... allereerst is breien, als je het een beetje onder de knie hebt, heel ontspannend. Ook al ben je ervaren, het vraagt concentratie ("insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden, insteken omslaan, doorhalen....), Maar omdat je je daarop concentreert, verminderd in je hoofd angst, piekeren en/of stress. En dan slaap je beter.

Ook belangrijk: door te breien zet je je handen én je hersenen aan het werk. Hierdoor train je de fijne motoriek en leren je hersenen op een verfijndere manier te werken en het verbetert de hand-oog coördinatie. Deze werkzaamheden van je hersenen lijken sommige symptomen van veroudering te vertragen. En... al breiend blijk je serotonine aan te maken, een natuurlijk antidepressivum.

En wat dacht je van het zelfvoldane gevoel als je project klaar is? Ook al heb je er hier en daar op lopen zwoegen, het onder luid gemopper uitgehaald en/of daarna een ander patroon gezocht "wat wél klopt", Het uiteindelijke resultaat van je brei-inspanning geeft je zo´n goed gevoel!

Kathryn Vercillo schreef er een boek over: Crochet Saved My Life.

Nou, dát hoef ik niet meer te lezen. Ik kende de goede eigenschappen van het breien al.

Reacties

Meest gelezen

Gezinsuitbreiding

Tips en Tricks Oktober

Met kerst in het ziekenhuis