Weeralarm
Waar je ook bent, het weer - en de weersverwachting - is altijd een leuk onderwerp. Er is altijd wel wat over te vertellen, te mopperen of te wensen. Te koud, te warm, te nat of te droog. Het is hier niet anders. Vorige week lazen we in de weersverwachting dat er een 'grote kans' op een verandering was. Omdat wij maar een stipje in de oceaan zijn, is de weersverwachting altijd erg onzeker.
Op zaterdag werd een 'code oranje' gegeven. Er werd veel wind en veel regen in korte tijd verwacht.
Zondags, na het dagje op de ambachtsmarkt wilden we niet op de plek blijven staan aan de boulevard. We zijn weggereden en al snel een landweg opgereden die uitkwam in een vallei/ravijn vlak naast het plaatsje waar de ambachtsmarkt was. We stonden 'diep' in het ravijn - zo'n meter of 20 onder wegniveau. Schuin boven ons aan beide kanten de hoog opklimmende bergwanden met aan één kant in de verte, de kleine oranje lichtjes van de straten. Om ons heen was het donker.
Een leuke oefening en heel erg grappig om in het donker de tent op te zetten. Een lichtje aan kon echt wel maar was eigenlijk meer storend dan handig. Je ogen wennen in het donker en na een paar minuten zie je veel meer dan je denkt. Nog even achter de auto zitten met een drankje, turend naar boven in de hoop sterren te zien. Helaas was er teveel bewolking, dus dan maar de daktent in.
Online weersverwachting
Daar nog even op de telefoon de weersverwachting checken. Wanneer wordt er 'ellende' verwacht en hoe is de wind morgen? Ik zie dat het schip met zure appelen sneller dichterbij komt dan verwacht. Vannacht al regen en daarna volgen dagen en nachten met hevige buien en veel wind. We kijken elkaar aan. Is het handig om hier te blijven staan? Een natte tent morgenochtend inpakken en dan dagenlang niet de kans krijgen om hem te laten drogen? Nee. Het is 22.55 uur als we besluiten om terug te rijden naar huis. Om 23.20 zijn we het ravijn weer uit. Aangekleed, alles ingepakt en vastgesjord. Bij twijfel, niet doen. En dat was maar goed ook....
De weersverwachting zat er niet zover naast, hooguit dat alles zich sneller ontwikkelde dan verwacht. Er wordt door de overheid meteen berichten op social media geplaatst over alarmcode met betrekking tot wind- en weersverwachtingen. Velen delen deze berichten. En we begrijpen steeds meer dat regen hier een heel andere lading heeft dan in Nederland.
Omdat hier veel meer rotsen en steile bergwanden zijn, krijgt het water een heel ander loop. Overtollig water wordt door geulen en waterkanalen naar bassins afgevoerd. Stortregens, zoals van afgelopen weekend, zijn ronduit gevaarlijk.
Het water zoekt zijn weg
De natuur kan het niet verwerken en het water zoekt zijn weg. Kanalen en geulen helpen dan niet meer. Er wordt zand en modder meegesleept maar ook stenen en rotsen. Er verschuiven stukken rots, vallen van hoogte op de weg en het water krijgt een kracht waar je stil van wordt. Er waren momenten afgelopen weekend dat we de zee niet konden zien. De regen ging horizontaal langs ons raam, met windstoten van 100 kilometer per uur. De wind dreunde zo hard tegen het huis, dat het bijna eng werd.
Onze badkamer heeft een opening in het plafond wat afgedicht is met een semi-transparante plaat. De regen zagen we buiten af en toe horizontaal langskomen waardoor we in de badkamer spontaan vers water hadden! Ook in het trapgat naar het dakterras druppelde het. Met bakjes en emmertjes hielden we het onder controle. De huizen zijn hier niet echt gebouwd op zoveel regen-geweld.
Hoe ziet dat eruit, zoveel water?
Hieronder het beeldmateriaal van afgelopen zondag. Tussen twee fronten door werd het rustig en scheen de zon. We zijn een klein stukje gaan rijden om even te zien wat er zich 'beneden' had afgespeeld. Bij het strand denderde een grote modderstroom de baai in en langzaam kleurde het water in de havenarm bruin. We zijn ook een stukje de stad uit gereden, richting de bergen. Het was maar een minuutje of vijf toen we weer omkeerden. Op de terugweg lagen er opeens grote brokstukken op de weg die er op de heenweg nog niet lagen. Via de andere weghelft konden we er langs. Dan besef je dat regen hier toch wel heel andere effecten heeft. Ik vond 'het weer' online in de gaten houden altijd al leuk maar het is ook gewoon noodzakelijk.
Bovenstaande foto: de bruine blubber vanuit de bergen stroomt met groot geweld de zee in. Heeft geeft een fascinerend golvenspel.
Reacties
Een reactie posten
Plaats je reactie