Water tekort

Al liggen de eilanden ter hoogte van Afrika, ze horen toch echt bij Europa. En op dit moment ontstaat er door watertekort een serieus probleem op dit afgelegen stukje Europa.

Watertekort

Door het droge voorjaar, de bijzonder hoge zomerse temperaturen en het uitblijven van regen in de herfst, zijn de waterbassins leeg en ontstaat watertekort. Er liggen een twintigtal bassins verspreid over het eiland, die het regenwater opvangen. Via allerlei kanalen en geulen wordt alle regen die valt, naar grotere en kleinere bassins gebracht. Het water wordt gezuiverd en gebruikt voor landbouw maar ook voor de huishoudens.

Waterbassins

Door het uitblijven van de regen, zijn alle bassins zo goed als leeg. In het noorden van het eiland en boven de 900 meter hangt buiten de zomermaanden vrijwel altijd een wolkendek. Het oerbos "kamt" uit deze wolken het vocht, wat ervoor zorgt dat het oerbos vrijwel altijd water heeft. Is er veel, dan sijpelt dat door naar lager gelegen gebieden, en komt via de kanalen alsnog in de bassins. Maar dat doorsijpelen is er nu met zoveel droogte niet bij.

Drinkwater

Drinkwater komt hier niet uit de kraan. We kopen het in grote plastic flessen en gebruiken het om te koken en te drinken. Voor al het overige, zoals (af)wassen, douchen, toilet, schoonmaken en planten water geven wordt het water uit de kraan gebruikt. Met het huidige watertekort worden er maatregelen getroffen om het watergebruik te beperken.

Op rantsoen

Het water gaat op rantsoen. Boeren kunnen water kopen tegen € 8,00 per uur om hun land te bewateren. Je krijgt dan een uur toegang tot de grote waterleiding, de kraan wordt open gedraaid gedurende een uur. Iets wat tot veel protesten leidt. Ook gaat sinds een week in veel gemeenten de kraan dicht tussen 22.00 en 07.00 uur. Blijft de regen uit, dan zal ook overdag op bepaalde uren de boel op slot gaan. Dan zal het watertekort nog meer voelbaar en merkbaar zijn.

Opslagtank

Op ons dak hebben we een opslagtank staan. Er kan een kuub water in. Heel veel huizen hebben dit. Het is een soort reserve tank waar het water eerst in terecht komt voordat het in huis komt. De tank is altijd vol. Als de druk wegvalt of als er ergens een lek is, heb je geen water. Maar draai je dan boven op je dak de kraan van je eigen opslagtank open, dan heb je in ieder geval 1000 liter water tot je beschikking.

Ontzilten

Maar, het watertekort zet je wel aan het denken. Een ontziltingsfabriek die op grote schaal voor het eiland zeewater omzet in zoet water, is een kostbare aanschaf. Zeker voor een relatief arm eiland. Daarbij komt dat zo een installatie er ook niet in een week staat. Toch zal dit watertekort vaker gaan voorkomen met de klimaatsveranderingen. Wie weet moet de lokale overheid maar gaan lobbyen in Brussel voor zo'n fabriek.

Geen water op La Gomera



Reacties

Meest gelezen

Gezinsuitbreiding

Tips en Tricks Oktober

Waar blijft de tijd...