Passende kleding in een warme zomer
In Nederland is het nu écht zomer! Lekker genieten van de zon, regelmatig even in het water en in de avond fijn buiten eten. Elk moment om te genieten van de zon (vitamientjes D) wordt met beide handen aangepakt.
Hier is het inmiddels ook echt zomer met afgelopen weekend hier en daar al temperaturen van boven de 40 graden. Dat is een beetje vroeg deze zomer, normaal gesproken komen deze temperaturen pas in augustus voor.
Een hitteplan zoals in Nederland hebben we niet. Bij zulke hoge temperaturen zoals afgelopen weekend wordt er in de (digitale) krant en bij de weersverwachting op televisie, gewaarschuwd om vooral veel te drinken, overdag niet te sporten, de zon te vermijden en op de ouderen om je heen te letten.
Dit jaar hebben we wel een officiëel waarschuwingssysteem voor hoge UV straling, en dat is nieuw.
De ligging van de eilanden (dichter bij de evenaar) en de intensiteit van de zon zorgen voor meer schade van de huid.
Vanaf afgelopen zondag hebben we code paars voor de UV waarschuwing, het is de maximale alertheid.
Het ministerie van Volksgezondheid van de Canarische Eilanden heeft via een speciale webpagina en via digitale platforms duidelijke aanbevelingen gedaan om directe blootstelling aan de zon te minimaliseren. Deze maximale waarschuwing geldt tot en met vrijdag 4 juli, daarna komt er weer een nieuw advies.
De oorspronkelijke bewoners zijn gewend aan de zon en passen hun gewoonten aan, aan het seizoen. Het winterzonnetje is heerlijk en daarmee krijg je - met je toet in het zonnetje aan de koffie - ook een lekker kleurtje. Men is hier niet zo gefocust op bruin worden. Velen lopen tot ver in juni - als het kwik al naar de 30 graden gaat - in lange (spijker)broek. Sommigen zelfs nog met een jasje aan. Zij ervaren de temperaturen en "altijd zon" anders, en wij na zoveel jaar ook....
We halen ze er inmiddels zó uit: de vakantiegangers uit Engeland, Duitsland en Scandinavië. Ze zijn lekker de hele dag op het strand, want oh wat heerlijk, de hele dag zon! Ze wandelen tijdens de heetste uren van de dag en hebben vooral zo min mogelijk kleding aan want anders is het te warm....
Maar ook mensen uit bovengenoemde landen die langer dan een weekje vakantie op de Canarische Eilanden verblijven (ouderschapsverlof, gepensioneerden, digitale nomaden) staan continue in 'de zomerstand'.
Het smeren wordt maar al te vaak vergeten of de werking ervan wordt tegengesproken. De keren dat wij rode kreeften met rossig haar hebben zien lopen zijn niet meer te tellen, en dat lijkt mij - hoe je ook over zonnebrandcrème denkt - verre van gezond.
De adviezen en aanbevelingen van het ministerie van Volksgezondheid van de Canarische eilanden zijn helder:
Gebruik zonnebrandcrème, bescherm je ogen met een zonnebril, blijf zoveel mogelijk in de schaduw - helemaal in de uren waarop de zon hoog aan de hemel staat - en loop op straat aan de schaduwzijde. Zorg dat kleine kinderen en baby's uit direct zonlicht blijven. De kleurige poster met pictogrammen is duidelijk, ook als je de Spaanse taal niet machtig bent.
Aangeraden wordt om losse kleding met lange mouwen te dragen die de huid volledig bedekt want naast verbranden geldt: een onbedekte huid wordt veel sneller warm dan een bedekte huid.
We doen het maar kalmpjes aan. Maken ons niet druk, lopen een stapje rustiger, en zorgen dat we onze 3,5 liter vocht per dag halen. Dat gaat vast lukken in een wijde broek, een hemdje en een losse blouse. En wie zal het zeggen, misschien aan het eind van de middag een frisse duik in zee....
Dat is wel uhm... extreem, inderdaad. Code paars. Lieve help. Eigenlijk zou juist elke toerist dit moeten weten (maar ja: die zijn waarschijnlijk het meest eigenwijs, want: bruin willen worden). Ik smeer al jaren geen zonnebrandcreme meer. En op dagen als vandaag, als bij ons de UV index 6,8 (van 8) is, en 30 graden, blijf ik in de schaduw. Gelukkig veel bomen in de tuin ;-) Geniet van de frisse duik!
BeantwoordenVerwijderen