Nooit meer de klok voor- of achteruit
Afgelopen weekend was het weer zover, de klok ging weer een uur vooruit. Lange tijd was het altijd even nadenken voor mij of de klok nou voor- of achteruit ging. Maar met het ezelsbruggetje voorjaar = vooruit werd ddat verleden tijd.
Sommige mensen hebben er last van en moeten dagen wennen aan deze verschuiving van een uur. Wij hebben daar geen last van, we staan op - zomer of winter - als de zon op komt.
De zon piept als ze opkomt, meteen door het raam de slaapkamer in (héérlijk!) en daarmee zijn we meteen wakker. In de winter is dat wat later dan in de zomer en wij stemmen ons levensritme daarop af. Tijd om op te staan en de dag te beginnen!
Een luxe, dat opstaan als de zon opkomt? Ja. Absoluut. En zo voelen we dat ook. Nee, ik ben geen pensionado, ik werk alle dagen en heb een winkel. Maar ik heb geen baas heb die mij zegt dat ik om 08:00 uur aanwezig moet zijn en om 17:00 uur weer naar huis mag. Ik ben "eigen baas" zoals dat heet. Al werk ik tot middernacht door of sta ik voor dag en dauw op om mijn creatieve ideeën uit te werken, ik bepaal dat helemaal zelf. En samen met E, de heer des huizes, voelt dat als zeer bevoorrecht.
Terug naar de zomer- en wintertijd. Het fenomeen waarom deze actie ooit is ingesteld ligt lang achter ons. In 1977 ging Nederland mee met dit idee waarin geopperd werd dat er energie bespaard kon worden. Inmiddels is gebleken dat dit niet het geval is en gaan er stemmen op om het af te schaffen. Elk jaar komt het wel weer ter sprake in diverse landen. Er zijn al landen die de zomer- en wintertijd afgeschaft hebben.
De Canarische eilanden vallen weliswaar onder Spanje, maar hebben een autonome regering. En deze regionale regering heeft besloten dat vanaf 2026 het gedoe met de klok verleden tijd is. Hoera! Dit was de laatste keer vooruit en straks in het najaar nog één keertje een uurtje achteruit.
Voor ons nooit meer de klok voor- of achteruit. Gewoon leven met het ritme van de jaargetijden en de stand van de zon. Zo hoort het!
Ps: het is géén 1 april grap!
Bij jou is het verschil in daglengte niet erg groot. Dat scheelt! Hier heb je in hartje winter 7,5 uur licht en midden in de zomer is het 17 uren licht.
BeantwoordenVerwijderenHet vele zonlicht vond ik zo heerlijk toen ik tussen Kerst en Nieuwjaar jaren geleden op Gran Canaria was. Ik vond het werkelijk genieten, al dat licht!
Dit klopt maar deels Aaf. In de winter hebben wij op de Canarische eilanden van 08:00 - 17:00 (zon)licht en in de zomer van ongeveer 07:00 - 21:00.
VerwijderenWij hebben voordat de zon op komt en nadat de zon onder gaat maar heel kort (een half uurtje) een schemering. Daarna is het pikdonker. . Geen lange zomeravonden met van dat prachtige langzame schemerlicht....
Hierdoor komen wij in de zomer lang niet aan de 17 uur licht zoals bij jullie in Nederland
Met een vette knipoog:
Bij ons gaat de zon op en onder alsof je een schakelaar omdraait.
Maar, je hoort mij niet klagen hoor!
Ik kom naar je toe! :-) Alhoewel ik er nu ook amper last meer van heb, nu ik ook mijn eigen ritme volg en niet meer dat van een baas. Maar met de zon op wakker worden en met zonsondergang gaan slapen... dat gaat me hier in de zomer niet lukken. De langste dag is hier van 04.29 uur tot 22.19 uur. De zomernachten zijn ook niet echt donker hier. De kortste dag: van 8.52 tot 15.48 en dan is het vaak tegen drie uur al aardig duister...
BeantwoordenVerwijderenMaar die wintertijd mag van mij ook hier de prullenbak in. Ik vond het alleen al zo zielig voor Odin toen die nog leefde... we moesten zijn hele uit- en eetritme echt langzaam aanpassen. Had Bas daar ook zo'n last van?
Je bent welkom 😁
VerwijderenVoor jullie in het noorden zit er veel meer "rek" en "krimp" in de dagen met- en zonder (zon)licht. Hier is het veel gematigder en het verschil veel minder groot.
Bas heeft nooit ergens last van gehad. We gingen, in welk land en in welk seizoen ook, altijd op de (zijn) vaste tijden met hem uit. Ik geloof niet dat hij last had van donkere dagen of midzomer dagen. Zolang hij in de ochtend en avond zijn brokjes kreeg en in onze nabijheid kon zijn, was alles goed.