Watermanagement

Het afgelopen jaar is er bij ons slecht op drie dagen regen gevallen. Let wel, geen 'drie dagen regen' maar: op drie dagen een paar buien. Veel, maar dan ook veel te weinig! Het regenwater verzamelt zich dan in geulen en ravijnen. Daarna wordt het water afgevoerd naar speciaal aangelegde waterbekkens. 

Ons huis ligt wat lager dan de omgeving en grenst aan de achterkant aan een ravijn. Niet diep, het loopt stijl af naar ongeveer 25 meter lager. Na die regenbui verzamelde het water zich op het laagste punt en klonk het wel leuk, we hoorden in de diepte het water ruisen. Net een klein fris beekje in de lente. Het was echter maar van korte duur, het waren maar een paar buien.

 De waterbekkens liggen op verschillende plekken op het eiland vanwaar het gedistribueerd wordt naar de dorpen en huizen. Dit water is in eerste instantie geen drinkwater, maar voor huishoudelijk gebruik. Het wordt wel gezuiverd maar er wordt ook veel chloor gebruikt helaas.

Water - de reserves

Terug naar de regenbuien die uitbleven. Dit jaar zijn de waterbekkens daardoor niet aangevuld. We zitten inmiddels hartje zomer en de temperatuur komt ook 's nachts niet onder de 23 graden. Een zorgelijke toestand want het eiland is afhankelijk van de zoetwater-bekkens. Er is geen toevoer vanaf het vasteland en er is ook geen ontziltingsbedrijf. Afvalwater wordt wel geschoond en opnieuw gebruikt maar dat is niet dekkend voor dagelijks gebruik. Denk maar eens aan al het water wat nodig is voor de landbouw.

 Over het algemeen wordt in de krant bijgehouden hoe groot de waterreserves zijn. Drie jaar geleden was bijvoorbeeld in maart al 80% van de bekkens gevuld. Een goed jaar dus. Dit jaar dus maar een paar buien en vrij lege bekkens. Er wordt deze maanden op allerlei manieren aandacht gevraagd om zuinig te zijn met watergebruik. Bijvoorbeeld met publicaties en flyers.



Ook wij proberen heel bewust met water om te gaan. Per week gebruiken we met zijn tweeën minder dan een kuub water. Om precies te zijn schommelen we tussen de 800 en 900 liter met 2 personen. Dit lijkt veel maar gemiddeld gebruikt men in Nederland 119 liter per persoon per dag. Voor twee personen komt dat op bijna 1700 liter per week. Wij gebruiken dus maar de helft....

Watermanagement

 'Wees wijs met water, verspil het niet'. Een uitspraak die bij velen bekend is. We zijn ons heel bewust dat zoet water een kostbaar bezit is. We vangen bijvoorbeeld het water op wat al loopt voordat het warm is om te douchen. Het opgevangen water gebruik ik om een shirtje op de hand te wassen of de vloer te dweilen. Daarna wordt het water (net zoals redelijk schoon afwaswater) gebruikt bij het toilet.  Drinkwater kopen we in per fles van 8 liter maar we overwegen een filterinstallatie te kopen. Niet zo'n dingetje op het uiteinde van de kraan maar een serieus apparaat wat in een keukenkastje wordt geplaatst.

We draaien de kraan dicht tijdens tanden poetsen. Gaan niet afwassen onder een lopende kraan maar in een klein teiltje. Haren inmasseren met shampoo - kraan dicht. En dat douchen gaat ook heel makkelijk een minuutje korter. 

Een 'gedoe' of raar? Nee. Ik vind het inmiddels raar om schoon water zomaar weg te laten lopen door het afvoerputje. Het voelt als het weggooien wat je niet gebruikt hebt. En dat is zonde. Een tikkie meer nadenken, soms een extra handeling maar het went snel. 


Reacties

Meest gelezen

Gezinsuitbreiding

Tips en Tricks Oktober

Met kerst in het ziekenhuis