Stekelig fruit
Vrijwel alles komt hier vers van het land. En eerlijk is eerlijk, zo vers van het land en van het seizoen smaakt het lekkerst. Helemaal als het naast je huis met liefde is geteeld.
Op de overdekte markt beneden, is er steeds een ander aanbod, afhankelijk wat rijp is. Ik kom er graag, kan er de taal oefenen en ik geniet van de bedrijvigheid. Hierdoor ontwikkel je vaste adresjes en ontstaat herkenning.
Het zijn de marktvrouwen die me begroeten met 'Dime, mi Niña' (zeg het maar, m'n kind..) Heel voorzichtig komen er gesprekjes op gang, de pareltjes van de dag. Ik ga in ieder geval altijd naar huis met een mand vol vitamine C, soms in onbekende vorm. Zoals de cactusvijg.
De Cactus waarop deze vruchten groeien, is hier iets zoals paardenbloemen die in Nederland overal staan. De plant is groot en heeft 30 tot 60 cm grote platte en stekelige schijven. Die schijven staan weer min of meer haaks op elkaar. Staan ze bij de liefhebber in Nederland in de vensterbank in miniformaat, hier groeien ze manshoog, of meer. Naast buurmans´ groentetuin staat een groot waterbassin waartegen zo’n jongen van zo’n 3-4 meter hoogte staat. Officieel heet zo’n stekelig typje een Opuntia ficus-indica.
Wist je dat een cactusvijg hier echt niet als onkruid wordt gezien maar als een welkome aanvulling op het fruit wat hier groeit? Aan de rand van het ravijn staan ze ook, een man was afgelopen week aan het plukken. Gewapend met dikke handschoenen en een houten pincet plukte hij elke rijpe cactusvijg en deed ze in een emmer. Voor eigen gebruik, of hij brengt ze naar de markt...
De grootte van de cactusvijg is te vergelijken met een kiwi, maar dan iets slanker. Ze liggen in kisten en kratjes op de markt en verlopen van zachtgeel naar rozerood en dieprood. Hoe kleuriger, hoe zoeter. Cactusvijgen hebben kleine bruine puntige uitsteeksels over de schil en ellendige stekeltjes, die je bijna niet ziet. Thuis heb ik ze wat dikker geschild en door de sapcentrifuge gedaan. Er zitten namelijk veel harde pitten in een cactusvijg. De smaak van de cactusvijg? Verrassend! Het lijkt erg op dat van peer of meloen. Heerlijk om te mixen met ander fruit of yoghurt. Kom je de cactusvijg ergens tegen? Gewoon eens proberen!
Zorg dat je de cactusvijg schilt met dikke handschoenen aan of met 'mes en vork'. Ik schilde ze met mijn blote handen.... en ontdekte dat je dat beter niet kunt doen. De cactusvijg blijkt hele kleine - bijna onzichtbare - stekeltjes te hebben, met weerhaakjes. Als je niet oplet, heb je er heel veel in je handen en geniet je dubbel van de cactusvijg....dagenlang.
Reacties
Een reactie posten
Plaats je reactie